Polskie forum Live for Speed Strona Główna Polskie forum Live for Speed
Forum Polskiego Portalu Live for Speed

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS, ESP, TC
Autor Wiadomość
hemi 
Pasjonat

Wysłany: 15 Lip 2010 12:05   

BejcarzE30 napisał/a:
Miałem na mysli moje BMW w realnym życiu nie gre .

Jak jesteś taki kozak to jedz na matę poslizgową. Zamiast ominąć przeszkodę to pojedziesz na wprost...

Zobaczysz co daje ABS.

Ostatnio zmieniony przez Zonda 15 Lip 2010 05:35, w całości zmieniany 1 raz  

vtec 
Nowicjusz
Uwaga frajerzy...

Wysłany: 15 Lip 2010 09:37   

hemi napisał/a:
BejcarzE30 napisał/a:
Miałem na mysli moje BMW w realnym życiu nie gre .

Jak jesteś taki kozak to jedz na matę poslizgową. Zamiast ominąć przeszkodę to pojedziesz na wprost...

Zobaczysz co daje ABS.

To trzeba hamować pulsacyjnie...

Tak, byłem i jeździłem na macie poślizgowej. Ja akurat prowadziłem auto z ABS, ale było multum innych pojazdów bez tego systemu, i równie dobrze sobie radziły.

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 11:18   

Cytat:
Hmm, wiec moze dlatego tak mowisz ze nie potrzebujesz tych wszystkich systemow bo moze poprostu ich nie masz i nie chcesz sie przyznac ze masz ch*jowe auto

Mam zaj*biste auto :smt004 a nie wiem czym ty tam jezdzisz ... w grze :smt005
Wiesz to jest tak jak z tym powiedzeniem :

"Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców".

Umiem jezdzic i nie potrzebuje zadnego absu czy innego g*wna ktore bedzie mnie denerwowac. W pierwszym swoim bmw nie miałem nawet wspomagania bo takie chciałem miec zebym ja prowadził i czuł w 100%. Teraz wole wspome bo mi sie nie chce na postoju dwoma rekami kręcic.

vtec Tak jeżeli umiesz jezdzic to zbędne są ci jakiekolwiek systemy.

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.
Ostatnio zmieniony przez BejcarzE30 15 Lip 2010 11:19, w całości zmieniany 1 raz  

VectorOPC 
Amator

Wysłany: 15 Lip 2010 11:18   

Hamując pulsacyjnie, robisz to o wiele wolniej niż system, przez co drastycznie zwiększasz drogę hamowania. IMO systemy takie jak ABS i ESP świetnie sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. ESP daje poczucie pewności, szczególnie w zimie, to co wyprawia ten system razem z niezłymi oponami - niektórzy nawet nie mają pojęcia. O ile w LFS-ie nie musi tego być to w życiu codziennym powinno. Ja osobiście wolę dostać do rąk gotowy symulator z wszystkimi opcjami, nawet kosztem czekania do późnej starości, niż coś co tylko delikatnie poprawi tą wersję. Ja oczekuję jakiegoś przełomu, również jeżeli chodzi o grafikę i moduł zniszczeń, bo obecna wersja LFS-a zaczyna być po prostu.... nudna.

Bejcarz Ile razy jeździłeś autem z ESP ?
Ostatnio zmieniony przez VectorOPC 15 Lip 2010 11:22, w całości zmieniany 1 raz  

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 11:22   

VectorOPC, Ale w zime chyba i tak nikt nie bedzie szalał jak snieg/lód na drodze.

Cytat:
bo obecna wersja LFS-a zaczyna być po prostu.... nudna.

Z tym sie zgodze gdyby nie te rzeczy co ludzie sami robią dawno bym zakonczył granie na X10.

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.

VectorOPC 
Amator

Wysłany: 15 Lip 2010 11:26   

Kto tutaj mówi o jakikolwiek szaleniu ? IMO zima to ciągłe niespodzianki, nie wiem gdzie mieszkasz ale w moich okolicach nieposypane drogi, lub posypane tak że nagle w zakręcie nie ma żadnego żwirku to normalka, z ESP czuje się człowiek dużo pewniej i uwierz mi, nawet gdybyś się ze mną ścigał swoim BMW w zimie, to Ty w zakręt wejdziesz przy 55km/h a z ESP spokojnie przy 70 km/h można brać zakręt. Ale nie po to ono jest, czasami człowiek po prostu zostanie zaskoczony, w zakręcie stoi zepsuty samochód, a jest ślisko, Ty jedziesz tak, że zakręt musisz wziąć naprawdę dobrze abyś nie wyleciał a tutaj nagle musisz zmienić tor jazdy, bez ESP w 90% kończy się to wypadnięciem z drogi z ESP w 90% kończy się to chwilą strachu i powrotem na wyznaczony przez siebie tor jazdy.

vtec 
Nowicjusz
Uwaga frajerzy...

Wysłany: 15 Lip 2010 11:50   

VectorOPC, ABS jest przydatny praktycznie tylko przy omijaniu przeszkody. Wtedy gdy trzeba hamować i skręcać jednocześnie. Przy awaryjnym hamowaniu na wprost ABS wydłuża drogę hamowania.

A co do ESP-właśnie przez to poczucie pewności jestem przeciwny temu systemowi. Potem jeżdżą takie motoryzacyjne antytalenty i sieją postrach na drogach, bo przecież "mam ESP, wyjde z każdego poślizgu".
Ostatnio zmieniony przez Zonda 15 Lip 2010 05:35, w całości zmieniany 1 raz  

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 12:03   

http://www.youtube.com/watch?v=LrL216S7aYw

Test bez abs i z abs.

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.
Ostatnio zmieniony przez BejcarzE30 15 Lip 2010 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

VectorOPC 
Amator

Wysłany: 15 Lip 2010 12:05   

Znów troszkę za dużo suchych nowinek, powiedziałbym nawet że mitów. Jeżeli nie masz ABS-u i zablokujesz koła to efektywność hamowania spada, trzeba jak najdłużej utrzymać się na granicy przyczepności opony. Obecne systemy hamulcowe z ABS są skuteczniejsze niż te bez ABS-u. Co do Twojego argumentu przeciwko ESP, jest śmieszny. Ktoś kto jest przeciwko ESP, a nie przejechał samochodem, który ma je na pokładzie przynajmniej kilkaset kilometrów IMO wypowiadać się na jego temat nawet nie powinien. Skuteczność systemu, oraz to, że jest jednym z systemów bezpieczeństwa czynnego, który ratuje życie jest bezdyskusyjne. Zapraszam do jakiejkolwiek szkoły jazdy, tam wytłumaczą Ci w praktyce co to jest ESP i jak działa.

vtec 
Nowicjusz
Uwaga frajerzy...

Wysłany: 15 Lip 2010 12:22   

VectorOPC napisał/a:
Jeżeli nie masz ABS-u i zablokujesz koła to efektywność hamowania spada, trzeba jak najdłużej utrzymać się na granicy przyczepności opony.

Wiesz, że to nieprawda?
VectorOPC napisał/a:
Obecne systemy hamulcowe z ABS są skuteczniejsze niż te bez ABS-u.

Pokaż mi jakiś test, który to potwierdzi. Nie ironizuje-naprawde, jak pokażesz coś co wykaże, że jest tak w rzeczywistości to przyznam Ci rację.

Co do ESP-owszem, ten system ratuje życie. Zgadzam się z tym, że potrafi być pomocny. Tyle, że baranów nie sieją. Irytują mnie wielcy mistrzowie kierownicy, którzy po wyłączeniu systemów srają w gacie. Ale ja to ja-(pomimo młodego wieku)motoryzacyjny konserwatysta, dla którego lata 80/90 mogłyby trwać w nieskończoność.

jmfmrwhite 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 12:41   

ABS ma nie skracać drogę hamowania a tylko przeciwdziałać blokowaniu się kół, a to zupełnie inna sprawa.

W sporcie się tego praktycznie nie stosuje (ESP też), bo to tylko przeszkadza kierowcy, gdzie trzeba jak najszybciej wyhamować na granicy zablokowania kół.

W życiu codziennym jak najbardziej bo przecież zdecydowana większość ludzi nie ma umiejętności do wyjścia z trudnych sytuacji, i po prostu panikują, zamiast np założyć kontrę lub odpuścić hamulec.
Ostatnio zmieniony przez Zonda 15 Lip 2010 05:36, w całości zmieniany 1 raz  

Pomau 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 12:50   

VectorOPC masz 100% racji pisząc o tym, że ludzie są przeświadczeni co do technologii ABS i ESP. Sam ostatniej zimy to odczułem, podczas jazdy trójmiejską obwodnica w granicach 100-110 km/h . Nie było to zbyt rozsądne z racji tego ,że właśnie padało od 3 dni i temp. oscylowała w granicy -5 stopni ,a zima jak wiadomo zaskoczyła polskich drogowców. Cały czas włączało się ESP i nawet na prostej drodze wyrównywało auto tak abym mógł jechać prosto.
W innych sytuacjach to również auto nie robiło tzw. spina(czy jakoś tam). Nawet latem zdarza się ,że wychodzisz szybko z zakrętu i musisz dohamowywać , i w takiej sytuacji auto potrafi się zachwiać ,ale wtedy włączają się owe systemy i jedziesz dalej.
Co do LFS to nie jestem znawca tej gry(licencje kupiłem bodajże w styczniu ,a kierownice dopiero w tym tygodniu),ale sam widzę iż np. w F1 czasem coś potrafi mignąć(chyba jest to kontrola trakcji)i w jakiś sposób to pomaga, ABS również robi swoje podczas ostrego hamowania .

jmfmrwhite mam do ciebie takie pytanie:
Jak wykonać taki manewr gdy np. masz na to 50-100 m i ostry zakręt ?
Przy prędkości rzędu 120 km/h na dwu-pasmówce siedzisz w drzewie albo w rowie :/ (tak mi się wydaje,ale czekam na odp. ).
Ostatnio zmieniony przez Pomau 15 Lip 2010 01:08, w całości zmieniany 1 raz  

Rolf 
Weteran

Wysłany: 15 Lip 2010 01:07   

vtec napisał/a:
VectorOPC napisał/a:
Jeżeli nie masz ABS-u i zablokujesz koła to efektywność hamowania spada, trzeba jak najdłużej utrzymać się na granicy przyczepności opony.

Wiesz, że to nieprawda?
VectorOPC napisał/a:
Obecne systemy hamulcowe z ABS są skuteczniejsze niż te bez ABS-u.

Pokaż mi jakiś test, który to potwierdzi. Nie ironizuje-naprawde, jak pokażesz coś co wykaże, że jest tak w rzeczywistości to przyznam Ci rację.

Wystarczy poczytac o wspolczynniku tarcia, dla tarcia kinetycznego i dla tarcia statycznego.

PS potezny offtop sie zrobil, moze wydzielic osobny temat z tego?

Devil.uk 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 01:13   

Ciągle gadacie o normalnym życiu, a myslę, że powinniśmy się skupić na grze. Mówienie, że w LFS nie potrzebujecie ESP czy ABS jest jak najbardziej do zrozumienia, dlatego, że w LFS jeździmy wyścigi i cały czas skupiamy się na prowadzeniu samochodu. W prawdziwym życiu oczywiście też skupiamy się na prowadzeniu, ale nie w takim stopniu. W realu przydają się systemy takie jak ESP i ABS. Pomagają w opanowaniu samochodu w jakiś nagłych ekstremalnych sytuacjach. Np. jak jedziemy z kimś w samochodzie to najczęściej uwagę poświęcamy na prowadzenie samochodu ale także na rozmowe, śpiewanie itp. więc nie jesteśmy tak bardzo skupieni jak na wyścigu. Co z tego wynika, a więc kiedy np. byśmy musieli nagle hamować (np. ktoś wiebł na jezdnie zza drzewa i nie mogliśmy tego wcześniej przewidzieć) to odruch jest można by powiedzieć bezwarunkowy i wciskamy hamulec do samoego końca. W sytuacji gdy ktoś nie ma ABSu to mogę się założyć, że nie bedzie hamować na granicy przyczepności, tylko bedzie jeden wiekli pisk opon. A w takiej sytuacji ominięcie przeszkody jest nie możliwe, bo przy zablokowanych kołach auto jedzie na wprost pomimo skreconych kół. Natomiast mając ABS wciskasz hamulec do dechy i nie musisz się martwić o hamowanie na granicy przyczepności itp. na dodatek masz możliwość sterowania samochodem pomimo używania pełnej siły hamowania.

Ja zaczynałem od samochodu BEZ ABSu, poźniej z ABS, a teraz z ABS i ESP. Dlatego wiem jak każdym z nich sie jeździ i dlatego moim zdaniem mówienie, że " jestem zajebisty i nie potrzebuję żadnych gów**n" (czyt. ABS/ESP) jest totalnie bez sensu i na siłę pokazanie kim to się nie jest za kółkiem.

Ja sam siebie uważam za dobrego kierowce i nie wstydze sie tego, że mam systemy w samochodzie, które w razie czego mogą mi uratować nawet życie.

Mam nadzieję, że zrozumiecie jakie jest przesłanie mojej wypowiedzi. :)

EDIT: Jeszcze jedna rzecz. Mowicie o tym, że co by było gdyby pojeździć na macie poślizgowej itp. Tylko trzeba spojrzeć na różnice pomiędzy jazdą na macie a jazdą na codzień. Chodzi mi o różnicę dokładnie tą samą, która jest pomiędzy jazda w wyścigu a jazdą w realu. Różnica jest taka, że na macie bedziemy sie skupiać tylko na tym aby dobrze przejechać wyznaczone zadanie i nie przejmyjąc sie tym, co jest w realu, czyli ruch uliczny, ludzie przechodzący przez jezdnie w różnych dziwnych miejscach, czy nawet samochód który jedzeie na "czołówkę" itp. Dla przykładu: jedziesz sobie i na chwile nie patrzysz na drogę np. bawisz sie radiem, w tym czasie coś się wydarzy (jakaś ekstremalna sytuacja) to nie ma bata, ale w tej samej sytuacji samochód bez ABS/ESP ma dużo mniejsze szanse na uniknięcie niebezpiecznej sytuacji.

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 01:32   

Devil.uk, Miałem taką jedna sytuacje bawiłem sie radiem i moj kolega krzyczy HAMUJ ja hamulec do konca ale po sekundzie zwolniłem go tak zeby nie było poslizgu kół. Faktycznie odruch był do konca ale za sekunde pusciłem go zeby nie dymic. No ale zależy kto ile jezdzi autem noi jak sobie z tym radzi.Ważna tez jest jakby reakcja w panice ktos wybiega i niektorzy umią wcisnac hamulec i rekami głowe zasłaniac...

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.

jmfmrwhite 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 01:34   

Pomau napisał/a:
Przy prędkości rzędu 120 km/h na dwu-pasmówce siedzisz w drzewie albo w rowie :/ (tak mi się wydaje,ale czekam na odp. ).

zależy kto jedzie i czym jedzie, jeżeli jest to przeciętny Kowalski, który jedzie przeciętnym autem (czytaj taczką) to ten manewr mu nie wyjdzie (Abs, Esp też nie pomoże).

Pomau 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 01:46   

jmfmrwhite napisał/a:
Pomau napisał/a:

zależy kto jedzie i czym jedzie, jeżeli jest to przeciętny Kowalski, który jedzie przeciętnym autem (czytaj taczką) to ten manewr mu nie wyjdzie (Abs, Esp też nie pomoże).

Spoko, myślę ,że z max 10% ludzi ma takie auta, ale ja podzielam zdanie Devil.uk iż nie ważne czym sie jedzie liczy się skupienie na drodze(jeżeli jedziesz sam to jest jeszcze względnie,ale gdy masz z 3 osoby,jesteś akurat zabiegany to niestety nie jesteś zazwyczaj skupiony w 100% tylko w 50-70%). Przykładem jest jeden z polskich rajdowców ,który też miał dość dobre auto i zginął na przejeździe(a sądzę, że miał o wiele większe umiejętności od forumowiczów :smt002 ).

Micno 
Weteran

Wysłany: 15 Lip 2010 01:50   

vtec napisał/a:
właśnie przez to poczucie pewności jestem przeciwny temu systemowi. Potem jeżdżą takie motoryzacyjne antytalenty i sieją postrach na drogach, bo przecież "mam ESP, wyjde z każdego poślizgu".

Nie przesadzaj. Ile jest takich osób? Nie ma co uogólniać, wydaje mi się, że liczba takich kierowców w porównaniu do tych, którym esp się przydało w jakiejś niespodziewanej sytuacji, której nie sprowokowali bezmyślną jazdą jest nieporównywalnie mniejsza.

Rolf napisał/a:
PS potezny offtop sie zrobil, moze wydzielic osobny temat z tego?

Zdecydowanie tak, to zajmuje ze 3x tyle, co pierwotny temat :lol:

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 02:05   

Cytat:
Nie przesadzaj. Ile jest takich osób?

jest jest i to duzo. Ostatnio widzialem babe jechala poldkiem i byłdeszcz dała gazu na rondzie postawiłą ją troche a ta spanikowała i skreciła jeszcze bardziej i bączek xDD

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.

vtec 
Nowicjusz
Uwaga frajerzy...

Wysłany: 15 Lip 2010 02:05   

Rolf napisał/a:
Wystarczy poczytac o wspolczynniku tarcia, dla tarcia kinetycznego i dla tarcia statycznego.

Na TVN Turbo swego czasu robili test. Na prostej i mokrej nawierzchni auto bez ABS'u zatrzymywało się szybciej. Na suchej pewnie też by było podobnie i na tym się opieram. Więc chciałbym zobaczyć na własne oczy teraz, coś co by obaliło to co pokazywali w TV :smt003
Pomau napisał/a:

To akurat strasznie głupi przykład. Znajdź mi na jakiejkolwiek dwupasmówce taki ostry zakręt, żeby go przy 120 nie dało się przelecieć ;)

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 02:27   

Pozwólcie ze powroce jeszcze do tematu opon . Wiec mam nadzieje ze zmiany przyniosą od razu dym po zakreceniu kołem w miejscu po sekundzie ma byc dym,opony będa szybciej stygły podczas postoju czy po paleniu gumy i ze podczas driftu będzie dym a nie dopiero jak zaczną sie nagrzewac bo to tez nie jest realne tak bardzo.

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.

Elementary 
Amator
Czerwonego kasku

Wysłany: 15 Lip 2010 02:58   

Temat mnie dość rozbawił - Pan od BMW, jadąc ze znajomkiem grzebie w radiu zamiast uważać na drogę. Super. Vector oparł się o Telewizję. Tak czytam i nie widzę czegoś co popierałoby w jakimkolwiek stopniu teorię "ABS i ESP jest złe".

ABS przecież nie robi w istocie nic innego jak hamuje pulsacyjnie - odpuszcza gdy koła zaczynają się blokować, podczas gdy bez ABS'u człowiek robi dokładnie to samo. Więc? Czemu ABS miałby wydłużać drogę hamowania?
Ostatnio zmieniony przez Elementary 15 Lip 2010 05:49, w całości zmieniany 1 raz  

VectorOPC 
Amator

Wysłany: 15 Lip 2010 03:02   

Co do dwupasmówki, której nie da się przelecieć przy 120km/h, najprostszy przykład to zakopianka. Niektóre zakręty nawet przy 70km/h jest na suchym ciężko przejechać. Bejcarz, nadal nie powiedziałeś, ile przejeździłeś samochodem z ESP oraz ile razy przetestowałeś na własnej skórze jego działanie. Nie zapominajcie też, że obecne nowoczesne samochody mające ABS mają też EBD, bo co niektórzy zatrzymali się w erze hamulców z ABS w Golfie III.

BejcarzE30 
Nowicjusz
BMW E30 320 m20b20

Ostrzeżeń:
 5/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 03:09   

VectorOPC, Dobra przyznaje sie nigdy.Znacyz jechalem jako pasażer ale na suchym 190km/h wiec nie miało po co sie to właczac. Kostek hehe zmien może nazwe tematu na "Spór ABS VS ESP VS MY" :smt001

(OO=[][]=OO) 320 m20b20.

MastereK 
Amator
Poprostu.

Wysłany: 15 Lip 2010 04:18   

BejcarzE30 napisał/a:
VectorOPC, Dobra przyznaje sie nigdy.Znacyz jechalem jako pasażer ale na suchym 190km/h wiec nie miało po co sie to właczac. Kostek hehe zmien może nazwe tematu na "Spór ABS VS ESP VS MY" :smt001

Niestety muszę cię zmartwić, ale E30 bez ABS'u dużo słabiej hamuje : ) I mów sobie co chcesz, popieraj jakimi chcesz argumentami a ja się przekonałem na własnej skórze. Mieliśmy E30 wąską lampę z 86' bez ABS, a teraz Cabrio z 92' i jest ogromna różnica w hamowaniu.

Zdrowy_zab 
Amator
w sam raz

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 04:18   

No nie wiem. Może niektórym tutaj pro abs jest niepotrzebny, bo są wielce opanowani i przejechali 20 lat za kółkiem i w ogole pro i nikt mi nie podskoczy. Tylko większość kierowców jak mu pieszy wyskoczy da pedał w asfalt, wyryje pole i teraz jak ma abs to wiadomo lepiej. A jaki wniosek ? Niech wywalą abs z produkcji, niech sie ucieszy jeden na milion, niech zginie kilka osob przez to, abs i esp są niepotrzebne, drzewa przy ulicach też jak widać. W ogole radia też niech nie będzie, bo samo gra a przecież lepiej zespół w bagażniku wozic.

AKM
[Usunięty]

Wysłany: 15 Lip 2010 04:43   

Cytat:
Tak czytam i nie widzę czegoś co popierałoby w jakimkolwiek stopniu teorię "ABS i ESP jest złe".

ABS przecież nie robi w istocie nic innego jak hamuje pulsacyjnie - odpuszcza gdy koła zaczynają się blokować, podczas gdy bez ABS'u człowiek robi dokładnie to samo. Więc? Czemu ABS miałby wydłużać drogę hamowania?

To ja ci odpowiem. Założenie producentów systemów bezpieczeństwa w samochodach jest takie - jeżdżą nimi debile i popełniają błędy. Błędy proste i klasyczne i popełniają je masowo a ich przygotowanie do jazdy w chwili otrzymania prawka jest żadne.
ABS wydłuża drogę hamowania ponieważ po pierwsze jest tepym automatem a po drugie nie został zaprojektowany by droge hamowania skracać. Jego rolą jest zachowanie STEROWNOŚCI pojazdu podczas hamowania.
ALE "sterowności" w pojęciu tzw Tępego Kowlaskiego - tzn kolesia który widząc przeszkode zapiera sie w kierownice, zapiera sie w pedały nogami i na wyciągnietych łapkach usiłuje skręcać. Panic Mode On.
Sterowność i "kierowalnosc" oraz "posiadanie kontroli nad pojazdem" w pojęciu Tepego Kowalskiego i Kierowcy Sportowego rózna sie diametralnie. Inaczej też dlatego przygotowywuje im sie samochody.
ABS służy do tego żebyś hamując awaryjnie w panice zdołał ominąc przeszkode a nie zatrzymał sie przed nią.
Człowiek ma nad ABS-em dużą przewage. Po pierwsze WIDZI droge przed samochodem i może planować z wyprzedzeniem a ABS regauje na bierząco - koło zablokowane to odpuszcza.. sie koło kręci to hamuje az do zablokowania i odpuszcza.
Do tego nie bada jak dane koło sie kręci tylko czy jego prędkośc obrotowa nie odbiega od prędkości pozostałych koł - tzn żeby stwierdzić że dane koło stoi nie tylko musi mieć odczyt z czujnika "ruchu brak" ale jeszcze musie sprawdzic czy pozostałe koła sie kręcą i z jaka prędkościa bo może juz mocno zwolnił i jest poniżej predkości granicznej działania ABS. To generuje opóźnienia w skutecznym hamowaniu. Nie przeszkadzają one za to kierować.. tylko sie gorzej hamuje
Kierowca po pierwsze nie musi odpuszczać.. może poprostu nie wciskac w podłogę i utrzymywac siłe hamująca bez przerw, kierowca widzi droge przed pojazdem więc planuje że nawet jezeli przed nim jest 1m piasku na jezdni to wie że czasem lepiej sie nawet lekko przez niego przeslizgać niż na chwile na nim odpuszczać. A ABS zadziała standardowo.
Do tego w zależności od potrzeb i rodzaju opon oraz nawierzchni czasem lepiej jest troche podymić i popiszczeć kołkami niz miło i łagodnie dla opon hamować z ABS. Kierowca taka decyzje podejmie. ABS nie.

A jeżeli sytuacja jest taka że z ABS czy bez ABS hamując prosto NIE WYHAMUJESZ to pozostaje opcja wciśnięcia hebla aż do poślizgu kół przednich, skręcenia ich i odpuszczenia hamulca - co spowoduje złapanie trakcji i znacznie gwałtowniejsze odejście w bok niż ominięcie przeszkody łukiem na który poprostu możesz nie mieć miejsca. Po chwili można taki manewr powtórzyć żeby wrócić na ustalony tor jazdy. ABS ci takie cos bardzo skutecznie utrudni i zapewne zahaczysz o przeszkode. Bardzo podobnie zachowają sie systemy stabilizacji toru jazdy.

Oczywiście że zawsze jest moment kiedy takie systemy ze zbędnych stają sie koniecznością.
Dotyczy to pojazdów o potęznych mocach znacznie przekraczających możliwości trakcyjne układu jezdnego.. czyli samochodów takich że jak dasz przy 140 w podłoge gaz to "z gazu" idzie bokiem bo ma nadmiar mocy. Albo specyficznych warunków - czyli sportu ale przez bardzo duże S.
Kowalskiego by to zabiło a taki Stig pocałował by cie za to w czubek siusiaka.

Wiec ABS i ESP, TRC, VSC.. itd nie jest złe tylko nie zawsze jest potrzebne i nie każdemu jest potrzebne. Wszystko zalezy od zastosowań i potrzeb.

W grze z z kolei też jest troche inaczej bo z kolei jako "kierowca" nie zbierasz ciałem tylu informacji o samochodzie i ruchu - wiec i trudniej ci taką bogato symulowaną rzeczywistość kontrolować.
Przykładowo - można w grze typu FPP spaniale zasymulować reakcje gracza np na wejsć do obiektu wypełnionego gazem... wszystko pięknie tylko nie masz szansy na jedno - na poczucie tego gazu nosem. Upraszcza sie wiec zabawe do "czujnika gazu" ijak nie wciśniesz "włóż maske" to ci bohatera troche potarga... . Takim "czujnikiem gazu" jest własnie ABS w takich grach bo nie ma substytutu "czucia" nawierzchni stopą poprzez pedał hamulca.

kapustus 
Amator
cruise man ;]

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 15 Lip 2010 05:02   

trochę chyba jest inaczej niż mówisz. Ogólnie systemy abs esp itp zostały stworzone nie żeby wyręczać kierowcę lecz aby wspomagać. Gwałtowne odpuszczenie hamulca powoduje nagły ruch samochodu i możesz wyjebać w kogoś bokiem. Jak już ktoś napisał LFS to jest gra, teraz ABS nie jest tam aż tak dopracowany jak w dzisiejszych czasach. Według mnie do wyścigów tak jak to jest w realu powinien być wyłączony. Nie stosuje się go w sportach motorowych bo jest to tylko system elektroniczny i nie mozesz przewidzieć co tak na prawdę zrobi (zahamuj sobie z absem na mocnych nierównościach to zobaczysz jak fajnie się jedzie dalej) , tak samo inne systemy elektroniczne. Zostały one stworzone aby dbać o bezpieczeństwo w zwykłym ruchu. W lfsie jak jeździsz na cruise z 2 godziny i coś ci wyjedzie to pierwsza twoja reakcja to ruch kierownicy i wciśnięcie w swojej kierze pedału w podłogę. Dopiero potem myślisz co dalej. NIkt w sytuacji nagłęj nie wyczuje tak hamulca żeby hamować ciągle bez zablokowanego koła na granicy przyczepności. Droga hamowania z absem jest teoretycznie dłuższa. Na suchej nawierzchni można by się kłócić zależy od generacji systemu. Natomiast na mokrej nawierzchni lub lodzie dużo szybciej zatrzymasz się na zablokowanych kołach ponieważ potrzebne jest tarcie. Podsumowując długiego offtopa systemy elektryczne w codziennym użytkowaniu są bardzo dobrym rozwiązaniem w sporcie motorowym nie (kierowca ma to wszystko w sobie podczas wyścigu, rajdów, ponieważ jest skupiony i to jest jego życie :D ). To była wypowiedź kapustusa.
Grafika: Twintech gtx260 core216
ram: 2x1gb ocz reaper 1066mhz
dysk: 250,160gb seagata
płyta: msi neo3f
obudowa: antec nine hundred
zasiłka: delta700w
3dmark06 ponad 17k
www.ptasznik.oz.pl

Elementary 
Amator
Czerwonego kasku

Wysłany: 15 Lip 2010 05:49   

No właśnie - kluczowe słowo "Wspomagać", wyraża całą genezę ABS'u. A co przez to rozumiem, poprawiać możliwości hamowania. Mówimy o utwardzonych nawierzchniach, normalnych warunkach drogowych, gdzie kierowca musi zwracać uwagę na milion innych rzeczy w tym (bez ABS'u) na odpowiednie manipulowanie hamulcami co wydłuża czas reakcji. Bo nie każdy przecież codziennie trenuje odruch hamowania pulsacyjnego, tak?
Dzisiejsze ABS'y nie działają przecież zero-jedynkowo i są kontrolowane komputerem. A jak wiadomo komputer szybciej zareaguje niż człowiek.
Rajdy i wyścigi to całkiem inna liga, tak więc nie ma co wrzucać wszystkiego do jednego wora.

jmfmrwhite 
Nowicjusz

Wysłany: 15 Lip 2010 06:17   

Może i szybciej reaguje tylko co z tego jak Ci koło wpada w dołek i w tym momencie Abs odpuszcza, a drogi nasze nie należą do najlepszych :smt002

Odpowiedz do tematu